måndag 30 oktober 2023

Minnesanteckningar - Föräldraråd 25/10-23

Plats: Nälstaskolans matsal

Närvarande: Rektor Anders Regner, Biträdande rektorer Kanar Altahir (lågstadiet) och Marie Brevegård (mellanstadiet), Intendent Rickard Söderberg, 3 representanter från Föräldraföreningens styrelse, 27 representanter (klassföräldrar) från 21 klasser.

Personalförändringar:
Just nu söker skolan en barnskötare och en lärarvikarie.

Aktuellt på skolan just nu:
Personalen lägger fokus på konstgräsplanen. Tidigare har det främst spelats fotboll på konstgräsplanen men ytan ska nu kunna erbjuda andra aktiviteter. Personalen sätter schema för vem som är där vilken tid under veckan. Tanken men uppdelning av planen är att uppmuntra till en annan typ av rörelse för att locka fler elever.

Öppnings- och stängnings-fritids är flyttat till klubbens lokaler. Ur ett arbetsmiljöperspektiv är det en klar förbättring för personalen då de endast behöver ha koll på en ingång och kan ha en överblick över skolgården.

Skolans personal har arbetat med normmedvetenhet under hösten. Personalen har utbildats med hjälp av en föreläsning gällande normer. 6orna kommer att få besök av en föreläsare gällande machokultur, det har tidigare varit väldigt uppskattat och en ögonöppnare för både elever och personal.

Skolan får varje månad en rapport från Polisen där de markerar närområdet i rött, gult och grönt utifrån hur stökigt det är. Nälsta är nästan alltid grönt vilket ledningen är väldigt glada för.

Paviljongen:
Från och med vecka 44 kommer paviljongen att stå tom. Det är Vällingbyskolan/Utbildningsförvaltningen som äger paviljongen och beslutar kring vad som händer framöver. Nälstaskolan äger inte det mandatet.

Trafikprojekt:
Syftet med detta projekt är att göra trafikmiljön kring skolor säkrare.
Trafikkontoret har varit på skolan och inspekterat under en morgon och har intervjuat vårdnadshavare. Projektet jobbar med vuxenperspektiv samt elevperspektiv.
Trafikkontoret är de som har initierat detta med genomförande i den riktning som de tycker blir bäst. Varje lösning är unik beroende på skolans förutsättningar och utmaningar.
Det går att läsa om tidigare projekt som genomförts på andra skolor på Stockholm stads hemsida.

 

Frågor

1.     En förälder upplever att det ofta står bilar på parkeringen bakom skolan på kvällstid. Finns det möjlighet att stänga bommen?
Svar: Skolan vill gärna få till sig information om man ser konstigheter runt skolan för att kunna informera genom sina kanaler till SISAB eller vaktbolag. Maila gärna skolan.
Nälstaskolans Föräldraförening meddelar skolan om det som rapporteras efter föräldravandringarna.

2.     Var det inte planerat att det ska stå cykelställ där det idag står en paviljong?
Svar: Det stämmer och det är fortsatt det sista steget som ska genomföras den dag paviljongen inte längre står kvar.

3.    Belysning på skolgården har varit uppe för diskussion tidigare, hur har det gått?
Svar: Upphandlingen är snart klar för SISABs del. Både belysning, kamerabevakning och en rad åtgärder för att försvåra takspring är beställt och kommer att levereras. Koordinering kring när genomförande är möjligt sköter Rickard tillsammans med SISAB.

4.   Förra terminen skickades det ut ett mail med uppmaning om att inte köra upp bakom skolan. Saknar detta denna termin. Är det möjligt att skicka ut igen?
Svar: Anders skickar ut detta en gång till.

5.    En förälder upplever att maten ofta är slut när 6orna ska äta?
Svar: Skolan uppmärksammar det när det dyker upp. Det händer så sent som idag. Skolan har diskuterat detta på ledningsgruppsnivå. Portionsberäkning och hur mycket som gick åt förra gången maträtten serverades ligger till grund för beräkningen nästa gång. Skolan kommer att arbeta med att klasslärarna jobbar med sina klasser för att det ska funka bättre. Lärarna uppmanar eleverna att hålla sig till de portionsanvisningar som gäller. Viktigt att notera att skolan kompletterar med annan mat men det blir givetvis fördröjning och väntan men ingen ska behöva gå hungrig!

6.       Hur mycket mat slängs?
Svar: Under vecka 42 slängdes 87,2 kilo mat. Skolan upplever att ”favoritmaten” tyvärr ofta är den som slängs mest då eleverna tar mer mat men i slutändan inte orkar äta upp allt.

Mötet avslutas.

Minnesanteckningar nedskrivna av Camilla Rällsjö, Nälstaskolans föräldraförening.